KRISE!
Når et barn føler seg truet, vil det vende seg mot andre for å finne trygghet. Når en voksen havner i krise, vil hen gjøre det samme. Alle trenger mennesker å stole på, snakke med, søke råd hos, prøve ut tanker med, dele opplevelser med. I krisen er vi svekket, såret, avhengig av den styrken vi kan hente fra nettverkene vi inngår i. Vi kan hente mot, dømmekraft og handlingsevne fra fellesskap, samtaler, rollemodeller, samfunnsledere, og fra leger og andre profesjonelle hjelpere. Kunnskap om hva kriser gjør med oss, og hva vi kan gjøre i krise, er ofte dyrekjøpt og ujevnt fordelt. Ikke alle kriser håndteres godt. Gjennom høstens møteserie vil Filosofisk Poliklinikk løfte frem kunnskap om kriser og krisehåndtering, belyst gjennom eksempler vi forholder oss til hver dag, men allikevel ikke forstår fullt ut: Krig og fascisme, pandemi og naturtap, svik og relasjonstap, helsesvikt og død. Noen av spørsmålene vi stiller er: Kan vi forberede oss på det sjokkerende, det uventede, det uforutsigelige? Hvorfor forholder vi oss ofte så passivt til varslete kriser? Hvordan kan jeg hjelpe andre i deres krise? Hva trenger jeg når jeg selv rammes? Hva er klok handling i møte med frykt, hat, uvitenhet og oppgitthet?
Onsdag 07.12.2022 ønsker vi velkommen til høstens fjerde møte i filosofisk poliklinikk med tittelen «Sannhet og realitet -Om klimakrise, kunnskap og handlingslammelse»Vi er på vei inn i en alvorlig klimakrise. Vi kjenner årsakene til krisen, vi kjenner konsekvensene, vi vet hva som skal til for å avverge den. Vi har visst dette lenge, allikevel fortsetter vi som før. Denne handlingslammelsen beror på en svikt i den alminnelige realitetssansen. Men det er ikke kunnskap det står på. Ansvarlige myndigheter, og det store flertallet av befolkningen, anerkjenner sannheten om klimakrisen – men den er ikke fullt virkelig for dem. Det politiske språket er i ustand, ser det ut til, i alle fall på den måten at det ikke forplikter til handling. Utålmodige aktivister krever en mer autoritær og/eller militant innsats, uten å kaste bort mer tid på den nytteløse ordvekslingen. Men burde vi ikke heller gå inn for å reparere det politiske språket? Det gjør vi best ved å utvikle former for praktisk medvirkning som opphever splittelsen mellom ord og handling, kunnskap og realitet. Oppgaven består i å virkeliggjøre sannheten om klimakrisen – ikke bare som noe vi sier og vet, men også som noe vi gjør.
Anders Johansen er professor i sakprosastudier ved Universitetet i Bergen. Som forsker og skribent har han vært opptatt av mange sider ved det offentlige ordskiftet; blant annet har han nylig utgitt boken Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814–1913. Edvin Schei er professor i allmennmedisin og leder av Filosofisk Poliklinikk.
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen 07.12.2022 kl 19.00, live på youtube!