KRISE!
Når et barn føler seg truet, vil det vende seg mot andre for å finne trygghet. Når en voksen havner i krise, vil hen gjøre det samme. Alle trenger mennesker å stole på, snakke med, søke råd hos, prøve ut tanker med, dele opplevelser med. I krisen er vi svekket, såret, avhengig av den styrken vi kan hente fra nettverkene vi inngår i. Vi kan hente mot, dømmekraft og handlingsevne fra fellesskap, samtaler, rollemodeller, samfunnsledere, og fra leger og andre profesjonelle hjelpere. Kunnskap om hva kriser gjør med oss, og hva vi kan gjøre i krise, er ofte dyrekjøpt og ujevnt fordelt. Ikke alle kriser håndteres godt. Gjennom høstens møteserie vil Filosofisk Poliklinikk løfte frem kunnskap om kriser og krisehåndtering, belyst gjennom eksempler vi forholder oss til hver dag, men allikevel ikke forstår fullt ut: Krig og fascisme, pandemi og naturtap, svik og relasjonstap, helsesvikt og død. Noen av spørsmålene vi stiller er: Kan vi forberede oss på det sjokkerende, det uventede, det uforutsigelige? Hvorfor forholder vi oss ofte så passivt til varslete kriser? Hvordan kan jeg hjelpe andre i deres krise? Hva trenger jeg når jeg selv rammes? Hva er klok handling i møte med frykt, hat, uvitenhet og oppgitthet?
Onsdag 07.09.2022 ønsker vi velkommen til høstens første møte i filosofisk poliklinikk med tittelen «Pest eller kolera? Om pandemiske kriser og deres historiske kraft»
«Krise» var i middelalderen et medisinsk begrep, det var «vendepunktet» i en livstruende infeksjon, da det ble klart om det gikk mot helbredelse eller begravelse. «Pandemi» var et begrep som dukket opp på 1600-tallet, knyttet til sykdom spredt gjennom handel mellom land og byer, som da pesten kom til Bergen med skipsrotter i 1349, og ble starten på svartedauen. I en pandemi var ikke krisen lenger individuell, den rammet hele samfunnet.
Til høstens første møte inviterer vi kommuneoverlege Preben Aavitsland og historiker Magnus Vollset, begge fra Pandemisenteret ved UiB, til å reflektere over den siste pandemien som krise. Samtalen ledes av forsker Eivind Valestrand fra Filosofisk Poliklinikks styre. Vi vil berøre noen av dilemmaene som dukker opp i krisesituasjoner. Hvordan veie behovet for en rask reaksjon opp mot behovet for grundige vurderinger – i en situasjon hvor mye er uavklart og stadig endrer seg? Hvordan kommunisere med befolkningen, og hva bør man si? Hvordan skiller tiltakene mot covid-19 seg fra tidligere kriser – ble intensivavdelingenes kapasitet en avgjørende faktor for politisk handling? Og hvilke langvarige konsekvenser får pandemier i en tid som vår?
Samtalen vil også dreie innom spørsmål om tvang og frivillighet, vaksinepass, om munnbind fungerer, samfunnsmedisinsk forskning, organisering av kriseberedskap, og om stengingen av skoler rett og slett var forhastet. For selv om befolkningens tillit til myndighetene reddet liv, de aller fleste fulgte rådene som ble gitt, kan man undres om befolkningen var for lydig? Er dette et faresignal?
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen 07.09.2022 kl 19.00, eller følg møtet live på youtube!