Helsenæring – den nye oljen?
Det lyder besnærende at verdien av helse og trygghet skal omsettes til økonomisk vekst og sysselsetting – gjennom innovasjon og «helsenæring». Men hva innebærer det å betrakte sykdom, risiko og bekymring som næringsmuligheter, og helsesektoren som et marked? Å øke etterspørselen etter helsetjenester, er lett. Får vi da en friskere befolkning? Bør samfunnet arbeide for at dårlig helse skal kobles til god inntjening? I denne møteserien vil Filosofisk Poliklinikk belyse mulighetene, men også de utilsiktede effektene av storstilt satsing på helsenæring.
Planen var å ønske velkommen til årets tredje møte i filosofisk poliklinikk Onsdag 06.01.2021 med møtet Det grenseløse markedet – Helse og næring i fremtidens Norge. Pga smittevernhensyn utsettes dette møtet til 07.04.2021.
I stortingsmeldingen «Helsenæringen — Sammen om verdiskaping og bedre tjenester» (2018-19) står det at teknologi og digitalisering i helsesektoren skal gi bedre tilbud til pasientene og nye arbeidsplasser. Helseministeren mener at økt samarbeid mellom helsenæringen og helsevesenet er «et kinderegg»: Pasientene får bedre tilbud, helsetjenesten blir mer effektiv og bærekraftig, og Norge får flere lønnsomme arbeidsplasser. Men kan man øke inntektene og redusere kostnadene i samme håndvending? Hva slags marked er sykdom og helse, og hvilke mekanismer er det som styrer tilbud og etterspørsel?
På dette møtet vil avdelingsdirektør i Næringslivets hovedorganisasjon Grete Karin Berg og visepresident i Legeforeningen Anne-Karin Rime sammen med møteleder Roger Strand diskutere hva slags helsenæring Norge skal sikte mot, og hva «bærekraft» betyr i et marked av sykdom og bekymring.
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen, eller følg møtet live på youtube.