KRISE!
Når et barn føler seg truet, vil det vende seg mot andre for å finne trygghet. Når en voksen havner i krise, vil hen gjøre det samme. Alle trenger mennesker å stole på, snakke med, søke råd hos, prøve ut tanker med, dele opplevelser med. I krisen er vi svekket, såret, avhengig av den styrken vi kan hente fra nettverkene vi inngår i. Vi kan hente mot, dømmekraft og handlingsevne fra fellesskap, samtaler, rollemodeller, samfunnsledere, og fra leger og andre profesjonelle hjelpere. Kunnskap om hva kriser gjør med oss, og hva vi kan gjøre i krise, er ofte dyrekjøpt og ujevnt fordelt. Ikke alle kriser håndteres godt. Gjennom høstens møteserie vil Filosofisk Poliklinikk løfte frem kunnskap om kriser og krisehåndtering, belyst gjennom eksempler vi forholder oss til hver dag, men allikevel ikke forstår fullt ut: Krig og fascisme, pandemi og naturtap, svik og relasjonstap, helsesvikt og død. Noen av spørsmålene vi stiller er: Kan vi forberede oss på det sjokkerende, det uventede, det uforutsigelige? Hvorfor forholder vi oss ofte så passivt til varslete kriser? Hvordan kan jeg hjelpe andre i deres krise? Hva trenger jeg når jeg selv rammes? Hva er klok handling i møte med frykt, hat, uvitenhet og oppgitthet?
Onsdag 05.10.2022 ønsker vi velkommen til høstens andre møte i filosofisk poliklinikk med tittelen «Døden i krig og krise». Hvordan kan det ha seg at noen velger yrker med krisegaranti? Hva skal til for å håndtere kriser på en profesjonell måte og hvordan klarer noen å skape mening der andre kun ser kaos? I Oktober-utgaven av Filosofisk Poliklinikk møter vi en krisepsykolog, en soldatantropolog og en lege med militær erfaring. De vil drøfte hva «krise» kan innebære – for norske spesialsoldater som trenes i å mestre krise og død, så vel som for barn og andre etterlatte som rammes av kriser i nære omgivelser. Om tapsopplevelser skjer i et fellesskap eller i ensomhet, hvilke rolle spiller det for sorgen og ettertiden? Bør vi være mentalt forberedt på kriser, og hvordan blir man det?
Psykologspesialist Heidi Wittrup Djup har mange års erfaring fra sorg-, krise- og traumefeltet, samt fra arbeid med flyktninger. Hun er daglig leder av Klinikk for krisepsykologi. Som fjortenåring mistet hun sin far av kreft, og som fagperson er hun spesielt opptatt av å sikre hjelp til barn og familier som opplever kriser – kanskje særlig de som lever i sårbare livssituasjoner fra før.
Tone Danielsen er sosialantropolog, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og tidligere forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Danielsen har gjennom år fordypet seg i spesialsoldaters kultur, deres kompetanse på krisehåndtering, og vektleggingen av egalitær ledelse. Hennes engasjement og forskning på krigere er forankret i feltarbeid hvor hun er blitt kjent med soldatene som individer, og samtidig har erfart hva det betyr når fellesskapet er viktigere enn enkeltmenneskene. Amandus Ibsen-Børnick er nuytdannet lege, styremedlem i Filosofisk Poliklinikk, og tjenestegjør for tiden i heimevernets innsatsstyrke.
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen 05.10.2022 kl 19.00, live på youtube!