Helsenæring – den nye oljen?
Det lyder besnærende at verdien av helse og trygghet skal omsettes til økonomisk vekst og sysselsetting – gjennom innovasjon og «helsenæring». Men hva innebærer det å betrakte sykdom, risiko og bekymring som næringsmuligheter, og helsesektoren som et marked? Å øke etterspørselen etter helsetjenester, er lett. Får vi da en friskere befolkning? Bør samfunnet arbeide for at dårlig helse skal kobles til god inntjening? I denne møteserien vil Filosofisk Poliklinikk belyse mulighetene, men også de utilsiktede effektene av storstilt satsing på helsenæring.
Onsdag 03.03.2021 ønsker vi velkommen til årets andre møte i filosofisk poliklinikk med møtet «Gammel, overvåket og trygg – Om teknologisk eldreomsorg.
Ifølge helseforetakene skal fremtidens behov for helsetjenester bli møtt med sensorer i hjemmet, på kroppen og i kroppen. Sammen med kunstig intelligens og robotsykepleiere skal dette gi høyere kvalitet og lavere ressursbruk. Og flere kommuner i Norge har allerede tatt i bruk «avstandsoppfølging» av de gamle. I overvåkingssentralene sitter personalet og følger med på målinger som gjøres på kroppen eller i hjemmet til skrøpelige mennesker.
På dette møtet vil Bettina Husebø som er lege, leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin, og professor og innovasjonsleder ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, sammen med møteleder Stefán Hjörleifsson, diskutere om den tekniske eldreomsorgen er vinn-vinn-vinn for de svake, de næringsdrivende og helsevesenet: Finnes det behov som teknologien ikke dekker, men tilslører? Risikerer vi en kjøligere «omsorg»?
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen 03.03.2021 kl 19.00, eller følg møtet live på youtube.