Helsenæring – den nye oljen?
Det lyder besnærende at verdien av helse og trygghet skal omsettes til økonomisk vekst og sysselsetting – gjennom innovasjon og «helsenæring». Men hva innebærer det å betrakte sykdom, risiko og bekymring som næringsmuligheter, og helsesektoren som et marked? Å øke etterspørselen etter helsetjenester, er lett. Får vi da en friskere befolkning? Bør samfunnet arbeide for at dårlig helse skal kobles til god inntjening? I denne møteserien vil Filosofisk Poliklinikk belyse mulighetene, men også de utilsiktede effektene av storstilt satsing på helsenæring.
Onsdag 03.02.2021 ønsker vi velkommen til årets første møte i filosofisk poliklinikk med møtet Kunnskap er makt – Om salgssuksess og forskningens (u)kritiske blikk.
Medisinsk forskning vil aldri være uavhengig, fordi den er ekstremt dyr. Prosjekter må tilpasses ønskene hos betaleren, enten det er staten, frivillige organisasjoner eller næringsaktører. Det produseres lite kunnskap på områder som ikke har markedspotensial. Helsetiltak som kan redde millioner, men ikke gi profitt, piller eller patenter, blir ikke forsket på. Hvor bevisst er forskningsmiljøene på disse kreftene? Hvor kritisk er den kritiske fornuft ved universitetene?
På dette møtet vil vitenskapsteoretiker Kjetil Rommetveit diskutere forskningens uavhengighet med lege Caroline Nitter Engen som har forsket på blodkreft og nylig tatt doktorgrad med tittelen «Exploring the boundaries of precision haemato-oncology – the case of FLT3 length mutated acute myeloid leukaemia» ved Universitetet i Bergen.Møteleder er lege Edvin Schei
Velkommen til filosofisk poliklinikks møte i Litteraturhuset i Bergen 03.02.2021 kl 19.00, eller følg møtet live på youtube.