«Spiseforstyrrelser – å kontrollere det ukontrollerbare». Journalist Hilde Sandvik i samtale med Asle Halvor sen, psykolog ved Senter for spiseforstyrrelser og Edvin Schei, professor i allmennmedisin, UiB. 1.11.2017
Å kontrollere det ukontrollerbare. Mat er deilig, mat er trivsel, mat er overlevelse. Men i en tid med for mange kalorier, speil og utrygge identiteter er mat problematisk. Hva skal vi som behandlere, enkeltpersoner og samfunn tenke om spiseforstyrrelser? På møtet vil journalist Hilde Sandvik møte Asle Halvorsen, psykolog ved Senter for spiseforstyrrelser, til samtale om mat, tynnhet og behandlerkultur. Hilde Sandvik, som selv har strevd med spiseforstyrrelse, har kraftig kritisert den kjente psykiateren Finn Skårderud for å være en medisinsk «forfører» som romantiserer lidelse. Asle Halvorsen har i en årrekke behandlet pasienter med spiseforstyrrelser, og sett hva slags mekanismer som kan føre inn i spiseforstyrrelsens helvete – og ut igjen. Samtalen ledes av professor Edvin Schei, allmennlege og leder av Filosofisk Poliklinikk. Foreldres overfokus på mat kan fortrenge andre ting i livet, og har mange likhetstrekk med spiseforstyrrelsens klamme grep over liv og glede, skriver Asle Halvorsen.