Vår 2017

Filosofisk Poliklinikks vårprogram 2017 utforsker de hemmelige rommene vi alle deler – at vi er kjønnede vesener som lever våre liv under huden, bak masker, med hverandre, alene, søkende etter trygghet, anerkjennelse, kjærlighet.

«Hemmelige rom» er sårbare og derfor beskyttet av sterke følelser – fremfor alt frykten for skam, latterliggjøring, fornedrelse. Hvorfor er vi så opptatt av å skjule det vi har felles, det «alle vet»? Hva er «normalitet»? Hva skjer i helsevesenet når sykdom og skade rammer seksualitet, kjønnsorganer, kjønnsidentitet? Blir hjelperne hjelpeløse?

Alle møtene starter klokken 19, i Litteraturhuset i Bergen

Onsdag 1. februar

Sexpress og kropps-skam?

Hvordan kan vi forstå det motsetningsfulle i at ungdom ikke tør å dusje sammen – mens ungdomsspråket er sexfiksert og kulturen grenseløst opptatt av seksuell prestasjon og «normalitet»? Handler det om uskyldig sjargong, om voksnes prippenhet, eller er det grunn til bekymring?

Møt Agnes Giertsen, som er helsesøster og har arbeidet med ungdom i mange år, i samtale med Babar Eide Khan og Yngvild S Hannestad. Babar er medisinstudent og medlem i Medisinernes Seksualopplysning (MSO), Yngvild er gynekolog og styremedlem i Filosofisk poliklinikk.

 

Onsdag 8. mars

Intimkirurgi – fakta og verdier

Intimkirurgi er kirurgisk pynting på kvinnens og mannens kjønnsorgan. Intimkirurgi handler om normer for utseende «der nede», om truet selvrespekt, konstruksjon av identitet, og kanskje om pornoestetikkens forurensing av følelseslivet? Oppblomstring av et marked for intimkirurgi skaper intens medisinsk, kulturell og politisk debatt. Hva er kunnskapsgrunnlaget, hva taler for og imot denne formen for medisin? Hvilke verdier aktualiseres i denne debatten? Innledere på møtet er kirurg Stefan Emmes og gynekolog Heidi Thornhill.

 

Onsdag 5. april

Berøring som terapi

Hvilke roller spiller fysisk berøring i helsearbeid? Viktige og riktige forsiktighetsregler kan utarte til berøringsangst og et helsevesen der pasientene nesten ikke blir tatt på lenger. Forsker og fysioterapeut Wenche Bjorbækmo og rosenterapeut Irmelin Joys møtes til samtale om den gode terapeutiske berøringen.

 

Onsdag 3. mai

De skulle bare visst….! Om kjønn og kjønnsidentitet

Hvorfor skal det være så vanskelig å si om man er mann eller kvinne? Kan de ikke bare se å bestemme seg? Maimøtet i Filosofisk poliklinikk tar utgangspunkt i en samtale mellom transperson Nina-Jeanette Quille og kjønnsforsker Nadzeya Husakouskaya ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, Universitetet i Bergen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *